Caritas Archidiecezji Białostockiej

sds@pogodni.caritas.pl   tel. 728-594-189

Numer konta: 66 1240 5211 1111 0000 4931 3527

Strona główna – Środowiskowy Dom Samopomocy

Środowiskowy Dom Samopomocy „Pogodni”
imienia. błogosławionego. księdza. Michała Sopoćki
Caritas Archidiecezji Białostockiej

Pracownia Muzyczno-Teatralna

Muzyka zajmuje istotne miejsce w życiu człowieka. Może wywołać najgłębiej ukryte wspomnienia i skojarzenia, stymulować pracę mózgu, przyspieszać procesy uczenia, może stworzyć możliwość do uzewnętrznienia samego siebie lub zapomnienia o doraźnych problemach oraz wspomagać metody leczenia i rehabilitacji.

Głównym celem prowadzonych zajęć jest:

• ujawnianie i odreagowanie negatywnych emocji uczestnika, wyzwalanie jego potrzeb ekspresji, obniżanie poziomu leku oraz wzmożonego napięcia mięśniowego;
  • poprawa komunikacji i integrowania się z grupą;
  • uwrażliwienie kulturowe, poszerzenie zainteresowań muzycznych wzbogacone innymi formami sztuki;
  • zmiana niewłaściwych i nieprawidłowych zachowań psychofizycznych, poprawa ogólnego samopoczucia;
  • rozwijanie aktywności muzyczno-ruchowej;
  • rozwijanie uzdolnień muzycznych;

W ramach zajęć z muzykoterapii uczestnicy mają możliwość rozwijania uzdolnień teatralnych w nowo powstającej grupie teatralnej „Pogodni”. Prezentowane umiejętności z zakresu teatru tańca, żywego słowa czy pantomimy możemy przede wszystkim oglądać podczas corocznego Przeglądu Małych Form Teatralnych, których ŚDS jest organizatorem. Ponadto planujemy aby można nas było oglądać na deskach teatrów i przeglądów.